Luoto, kotiseutumuseo 1876

1876 Anders Finnäs? 3/I mek

Sormio C-f3
Gedackt 8'
Principal 4'
Flöjt 2'

Liitejalkio C-H

Urkujen sormiokoskettimiston yläpuolella olevassa lasilla suojatussa nimikilvessä lukee "Anders Finnäs, Tavastehus & Hätilä, 1876".(1) Urkujen rakenne on hyvin samanlainen kuin Anders Thulén saman aikakauden kamariuruissa: Alhaalla on palje, sen päällä soittokoneisto, sitten peräkkäin ilmalaatikko ja sormiokoskettimisto. Kaikki pillit ovat ilmalaatikon yläpuolella.

Rautioahon matrikkelin tietojen mukaan urut ovat tulleet museoon Finnäsin kartanosta (Finnäs gård). Luotoon urut ovat museon tietojen mukaan tulleet perintönä Orimattilasta. Berndt Mattsson johti urkujen korjausta työväenopiston kurssilla, Rautioahon tietojen mukaan vuosina 1988-90.

Urkujen pillimateriaali on ilmeisesti kokonaan uutta. Gedackt on tehty männystä, puinen principal koivusta ja puinen avoin huilu lepästä. Pillien seinät ovat melko paksut. Pienimmät pillit sekä prinsipaalissa että huilussa ovat metalliset. Pillitukit ovat uudet. Sormiokoskettimiston päällysteet lienee uusittu ainakin alakoskettimien osalta, samoin soittokoneiston välitykset, jotka näyttäisivät samantyyppisiltä kuin Anders Thulén kamariuruissa. Hyvin vaikeasti soitettavissa oleva ilmeisen alkuperäinen liitejalkio on ulos vedettävässä laatikossa. Se ei ole toimintakuntoinen. Jalkiokoskettimiston oikealla puolella on soittajan käytettävissä oleva poljin, joka on hyvin raskas. Polkimella urkujen ilma ei tahdo riittää soittamiseen. Uruissa on sähköpuhallin, joka on sijoitettu urkukaapin ulkopuolelle. Puhaltimen kytkin on sijoitettu oikeanpuolimmaisen rekisteritapin kanssa samaan paneeliin. Kaikki rekisteritapit näyttävät myös uusituilta. Mainittuja puutteellisuuksia lukuunottamatta urut ovat soittokunnossa ja kohtuullisen hyvässä vireessä. Niille ei kuulemma ole museossa juurikaan käyttöä, vaikka kotiseutuyhdistyksen toiminta onkin vilkasta, ja museolla järjestetään monenlaisia tapahtumia.

Luodon kotiseutuyhdistyksen kotisivu: http://www.bjargas.fi/start/

VIITTEET

1 Ainakin Hätilän latokartanon pehtoorina Hämeenlinnassa on toiminut 1800-luvun lopulla Anders Finnäs niminen mies. http://www.hamewiki.fi/wiki/H%C3%A4til%C3%A4n_latokartano (3.7.2014)

3.7.2014


0 Comments: