Lappi, kirkko 1959

1959 Kangasalan urkutehdas Opus 649 19/II spn

I
Quintaden 16'
Principal 8'
Gemshorn 8'
Oktave 4'
Rohrflöte 4'(ent. 8')
Waldflöte 2'
Mixtur 4-5f 1 1/3'
Trompete 8'
II/I 16'
II/I 8'
II/I 4'
I 4'

II <
Gedackt 8'
Salicional 8'(ent. Dolce)
Holzflöte 8'(ent. Konsertflöte)
Flöte 4'
Principal 2'
Zimbel 3f 2/3'
Dulcian 8'
Vibrator
P
Subbass 16'(entinen)
Pommer 8' (ent. Borduna)
Principal 4'(ent. I:n Pr)
Fagott 16'
I/P 8'
II/P 8'
II/P 4'

Kuusi äänikertaa edellisistä uruista (1898 B.A. Thulé 12/II pn). Dispositio ja julkisivu: urkutehdas, äänitys: Reino Ihalainen. Hinta 3.500.000 mk. LT 28.10.1959 Erkki Kalijärvi.

2010 peruskorjaus Helmuth Gripentrog ja Kalevi Mäkinen Ensimmäisiä näin laajoja tämän kauden urkujen restaurointeja. Tarkkaa tietoa minulla ei ole, mitä uruille on tehty, mutta löytämäni lehtiartikkeli vuoden 2009 joulukuulta nimittää korjausta restauroinniksi. Korjauksen yhteydessä kirkkoon hankittiin myös automaattinen ilmankostutusjärjestelmä urkuja varten.

2 kombinaatiota, Tutti, -R, -Z, yleispaisutin sulkijoineen. Toinen sormio on paisutuskaapissa. II:n erillistä nelijalkaista huilua ei Rautioahon matrikkeli tunne, Holzflöte on siinä merkitty nelijalkaiseksi. Tämä muutos näyttäisi tehdyn mahdollisesti restauroinnin yhteydessä. Ainakin rekisterinappulan jalkamäärää näyttäisi muutetun jossain vaiheessa. Tältä osin matrikkelissa on virhe.

Kaappi on tehty lastulevystä, ja muotokieleltään jotenkin halvan ja pelkistetyn näköinen. Yhdessä sähkö(pneumaattisen)koneiston kanssa tämä on varmasti ollut edullisin ja rakentamolle yksinkertaisin tapa tehdä urut. Kaapin alaosaan katsottaessa vastassa on paljon tyhjää sekä makasiinipalkeet, joista lähtee isot ilmakanavat julkisivun pillikenttien alareunan tasalla oleviin ilmalaatikoihin. Kaapin huolto-oven kun avaa, vastaan tulee tyhjän tilan lisäksi äitelänkostea lemahdus. Jos asuinhuoneessa haisisi tuollaiselle, epäilisin kosteusvauriota. Vasta maan parhaiden asiantuntijoiden restauroimien urkujen kyseessä ollen en sellaista kuitenkaan rohkene tehdä. Kai se on vaan kaikkien sodanjälkeisten uusien materiaalien yhteistuoksu, joka ovesta pöllähtelee. Nyt sattui vielä olemaan ehkä kostein aika vuodesta. Talvisaikaan huoneilman suhteellinen kosteus on tietenkin alhaisempi (ja juuri sen takia erillistä ilmankostutusta väitetään tarvittavan).

Itse en näitä urkuja päässyt soittamaan, mutta muiden soittamana ne kuulostivat ihan kaunisäänisiltä. Nelijalkainen prinsipaali on kuulemma liian äänekäs, mutta sehän kuuluu tuon aikakauden sointi-ihanteisiin.

23.7.2011


0 Comments: