Turun reissulla ehdin tutkia vähän tarkemmin Zachariassenin prinsipaalin sekä doppelflöten pillejä. Rajallisen ajan puitteissa minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia käydä läpi koko pillistöä, mutta kahdesta 8' äänikerrasta kerkesin kummastakin tutkia yhden puupillin ja mitata ne melko perusteellisesti. Prinsipaalissa isot pillit välillä C-f0 ovat puisia, ja siitä ylöspäin metallisia.
Jo kauan sitten esittelin ostamiani Zachariassenin urkuosia edesmenneelle professori Pentti Pellolle, joka ystävällisesti lähetti minulle piirustuksia Turun uruista sekä kommentoi ensimmäisiä rekonstruktiosuunnitelmiani, kun innoissani tein erilaisia tutkielmia säilyneiden urkuosien mahdollisesta sijoituksesta alkuperäisissä uruissa.
Osien joukossa on kaksi puupilliä: yksi ison oktaavin gedackt tai mahdollisesti principal sekä pienempi doppelflöte. Molemmat näistä on höylätty ohutseinäisemmiksi ja sahattu halki niin, että gedacktissa takaosa ja doppelflötessä toinen huuli puuttuvat. Pillien tekijää en ole aikaisemmin pystynyt oman kokemukseni perusteella arvioida, ja Pentti Pelto epäili, etteivät ne olisi alkuperäisiä, mutta Turun urkuihin tutustuminen näyttäisi osoittavan, että pillit hyvinkin olisivat lähtöisin Zachariassenin verstaalta.
Pelto teki väitöskirjansa Thulén ja Zachariassenin 1800-luvun urkutuotannosta ja tutki siinä yhteydessä sekä myöhemminkin Suomen historiallisten urkujen tutkimusprojektin aikana näitä Turun urkuja. Tiesin hänen arkistossaan olevan tietoja myös juuri näiden urkujen mensuureista, mutta en ehtinyt saada niitä itselleni ennen hänen kuolemaansa.
Turun reissun innoittamana aloin selvittää, josko näitä Pellon jäämistön mensuuritietoja vielä olisi mahdollista jäljittää jostain. Se onnistuikin hänen ystävällisen perikuntansa avustuksella, ja sain mittalistan, jossa on mitat ja äänitysteknisiä huomioita Turun urkujen kaikkien kolmen äänikerran muutamasta valitusta pillistä. Tämä osoittautui arvokkaaksi lähteeksi.
Yhdistettynä uruista tehtyyn piirustukseen sekä paikan päällä tekemiini havaintoihin sain jotakuinkin rekonstruoitua äänikerrat mittaamatta niitä kaikkia itse.
Tein myös kopion mittaamastani 8' Principal-puupillistä e0, koska halusin tutkia sen äänitystapaa ja sointia tarkemmin. Olin tallentanut Turun urkujen pillistä ääninäytteen ja nyt pääsin vertaamaan sitä itse tekemäni kopiopillin sointiin.
Vaikuttaisi siltä, että Zachariassenin sointi (tai ainakin yksittäisen pillin sointi) on mahdollista rekonstruoida melko helpostikin. Alkuperäisten pillien jalan reikiä on kuristettu melko voimakkaasti puukiiloilla, joten ne saavat ilmaa urkujen pienehköllä ilmaruuman ilmanpaineella melko vähän. Pillien ääniraoissa on myös hammastukset.
En vielä ehtinyt yrittää äänitystä samanlaisilla parametreillä kuin mitatussa pillissä oli, mutta sointi vaikuttaa silti olemukseltaan yllättävän samankaltaiselta.
Zachariassenilla pillin osasävelistä oktaavi syttyy melkein heti, kun pilli alkaa soida, jopa ennen perussäveltä. Tämähän on yleisemminkin tyypillistä prinsipaalin äänensävylle. Tätä ylempiä osasäveliä näyttäisi soinnissa olevan melko vähän, joskin niitä on aavistuksen enemmän kuin kopiopillissä. Uudessa pillissä oktaavi syttyy hieman myöhemmin, mikä pehmentää ja pyöristää pillin sointia huilumaisemmaksi. Myös kvintti soi kopiossa voimakkaammin.
Muuten pillien spektrit ovat hyvin saman tyyppisiä. Alkuperäinen kuulostaa jotenkin "metallisemmalta" kuin kopio, mikä johtunee juuri oktaavin isommasta suhteessa kokonaissoinnissa. Urkujen kaappi ja vankilakirkon akustiikka toki omalta osaltaan myös muokkaavat alkuperäistä ääntä. Kopion näyte on tallennettu suhteellisen kaiuttomassa huoneessa lähietäisyydeltä.
Mukana olevalla videolla on ääninäytteet spektreineen sekä alkuperäisestä että kopiopillistä.
0 Comments: