Artikkeli bordeaux-pillistä

Die HausorgelBordeauxpfeifen

Jo tässä aikaisemmin kerroin pullopillinrakentelukokemuksistani. Tein siis nürnbergiläisen tradition mukaan isoimman kahdeksanjalkaisen gedackt-pillin ja toisen puolet lyhyemmän, mutta muuten samoilla mitoilla ja varustettuna yksinkertaisella "pullonkaulalla", joka saa pillin soimaan oktaavia alempaa. Molemmat äänitettiin mahdollisimman samalla tavalla.

Pullo- eli bordeaux -pilli soi perussävelvoittoisesti ja vaimeamman kuuloisesti kuin vastaavalta korkeudelta soiva perinteinen gedackt. Jotta pillien äänenvärejä ja keskinäisiä eroja voitaisiin analysoida paremmin, tallensin niiden tuottamat yläsävelsarjat ja analysoin spektrit tietokoneella. Mitatut spektrit on esitetty yllä. Ylemmässä kuvassa on tavallinen gedackt, ja alemmassa bordeaux-pilli.

Kuvat kertovat samaa kuin kuulohavainto: gedacktissa kvintti (3. harmoninen) nousee lähes yhtä voimakkaaksi kuin perussävel ja terssi (5. harmoninen) on myös kuultavissa, pullopillissä puolestaan yläsäveliä on selvästi vähemmän ja ne sijoittuvat jonnekin noin oktaavia korkeammalta soivan pillin yläsävelien tienoille. Tämä selittyy luultavasti sillä, että pullopillin vartalo on puolet lyhyempi ja suhteessa paljon jäykempi kuin gedackt, joten sen ominaisresonanssi asettuu korkeammalle taajuudelle.

Pullopillin idea on esitelty Die Hausorgel-lehdessä jo muutama vuosi sitten, mutta näin pitkälle vietyjä kokeita aiheesta ei tietääkseni ole ilmestynyt. Aikaisemmissa artikkeleissa esitetyt pillirakenteet ovat olleet melko monimutkaisia toteuttaa. Kokeitteni perusteella pullopilli syntyy hyvin yksinkertaisesti lyhentämällä gedackt-pilli puoleen mittaansa ja lisäämällä suun taakse väliseinä, jolloin pillin sävelkorkeus säilyy ennallaan.

Tein pillirakentelusta artikkelin, jonka Die Hausorgel-lehti halusi julkaista. Se ilmestyi saksaksi käännettynä lehden tuoreessa numerossa 30/2019 otsikolla Bordeauxpfeifen - ein weiteres Experiment. Artikkelin pdf-versiot suomeksi, saksaksi ja englanniksi voi lukea tästä.


0 Comments: