Bordeaux-pilli

Bordeauxpfeifen

Pullo- tai Bordeaux-pillin idea perustuu havaintoon, että 30 cm:n pituinen lasipullo soi oktaavia matalammalta kuin vastaavan mittainen tukittu urkupilli. Tein yhden koepillin talvella 2016, ja keväällä 2019 innostuin taas kokeilemaan pullopillin rakentamista.

Nyt tein uuden kokeen, jossa verrattiin tavanomaisen gedacktin ja samalla mensuurilla tehdyn, mutta puolet lyhyemmän pullopillin sointeja keskenään. Pullo- eli bordeaux -pilli soi perussävelvoittoisesti ja vaimeamman kuuloisesti kuin vastaavalta korkeudelta soiva perinteinen gedackt.

Jotta pillien äänenvärejä ja keskinäisiä eroja voitaisiin analysoida paremmin, tallensin niiden tuottamat yläsävelsarjat ja analysoin spektrit tietokoneella.

Gedacktissa kvintti (3. harmoninen) nousee lähes yhtä voimakkaaksi kuin perussävel ja terssi (5. harmoninen) on myös kuultavissa, pullopillissä puolestaan yläsäveliä on selvästi vähemmän ja ne sijoittuvat jonnekin noin oktaavia korkeammalta soivan pillin yläsävelien tienoille. Tämä selittyy luultavasti sillä, että pullopillin vartalo on puolet lyhyempi ja suhteessa paljon jäykempi kuin gedackt, joten sen ominaisresonanssi asettuu korkeammalle taajuudelle.

Pullopillin idea on esitelty Die Hausorgel-lehdessä jo muutama vuosi sitten ja sen jälkeen aiheesta on julkaistu useampikin artikkeli, mutta näin pitkälle vietyjä kokeita ei tietääkseni ole ilmestynyt. Aikaisemmissa artikkeleissa esitetyt pillirakenteet ovat olleet melko monimutkaisia toteuttaa. Kokeitteni perusteella pullopilli syntyy hyvin yksinkertaisesti katkaisemalla gedackt-pilli puolesta välistä poikki ja lisäämällä suun taakse väliseinä, jolloin sävelkorkeus säilyy ennallaan. Luultavasti mikään muu tunnettu samalla sävelkorkeudella soiva pillityyppi ei mahdu näin pieneen tilaan.

Tein kokeiluista artikkelin, jonka Die Hausorgel-lehti halusi julkaista. Se ilmestyi saksaksi käännettynä lehden numerossa 30/2019 otsikolla Bordeauxpfeifen - ein weiteres Experiment. Artikkelin pdf-versiot suomeksi, saksaksi ja englanniksi voi lukea tästä.

Bordeaux-pilli - vähän lisää kokeilua - Heikki Polso - 2019-12-28.pdf
Bordeauxpfeifen - ein weiteres Experiment - Heikki Polso - 2019-12-28.pdf
Bordeaux pipe - One more experiment - Heikki Polso - 2019-12-28.pdf