Sormiokoskettimisto

Sormiokoskettimistoa olen tehnyt koko talvikauden. Joululomalla liimasin sormiota varten oikean paksuiset oktaavin levyiset laudat ja sitten talven vapaina viikonloppuina piirsin niihin koskettimet, porasin ohjainpinnejä varten reiät ja lopulta sahasin laudat vannesahalla koskettimen muotoisiksi paloiksi. Koskettimiston alle tuli nelikulmainen kehikko, jonka keskellä menee kaksivartisen koskettimen saranakohdan muodostava korkeampi rima.

Sen jälkeen olen jatkanut tekemällä koskettimien päällysteet ja liimaamalla ne paikoilleen. Alakoskettimet on päällystetty tammella, jota sattui olemaan varastossa. Tammen jämäpalaset olivat sen muotoisia, että niistä kannatti sahata suunnilleen koskettimen levyisiä ohuita listoja, jotka sitten liimasin yksitellen koskettimiin. Leveämpiäkin listoja voisi liimata kerrallaan usean koskettimen päälle, mutta tällä kertaa nyt näin.

Nyt toukokuussa on päästy siihen vaiheeseen, että sain ohjainpinnit paikalleen ja liimasin yläkoskettimien päällysteet kiinni. Ne tein haavasta. Se on lultavasti liian pehmeä materiaali, jos urut tulevat raskaaseen käyttöön, mutta väriltään oikein sopivan vaaleaa. Sormiokoskettimisto jää nyt odottamaan tarkempaa hienosäätöä, jonka voi oikeastaan tehdä vasta kun soittokoneisto on valmiina.


0 Comments: