Lyijypainoja

Vuoden vaihtuessa valoin rengasliikkeen romulyijystä tankoja ilmaruumaan tulevia vetolankojen tiivisteiden painoja varten. Näiden "pumpettien" tehtävänä on pitää soittoventtiilejä avaavia abstraktilankoja varten ilmalaatikon pohjaan poratut reiät ilmatiiviinä.

Sana "pumpetti" on Anders Thulen kirjaluonnoksesta, joka on julkaistu Pentti Pellon väitöskirjan "Kaksi suomalaista urkuperinnettä" liitteenä. Mitään muuta suomennosta en ole kirjallisuudesta löytänyt. Pulpetti ehkä, kun saksaksi tuo osa on "Pulpete".

Pumpetit tehtiin lyijystä valamalla ensin 12 mm halkaisijaisiin pahviputkiin tankoja, joista sahattiin kuuden millin pätkiä. Näin syntyneiden nappien keskelle porattiin reikä ja alapinta päällystettiin nahalla. Tarvittava lyijy saatiin autokorjaamolta, josta mielihyvin annettiin tarvittava määrä raskasmetallijätettä.

Lopputuloksen mittatarkkuudesta ei tällä tavalla tullut paras mahdollinen. Katkaisu- ja porausvaihetta varten täytyisi kehittää toimivampia jigejä kuin mihin tällä kertaa riitti kiinnostusta. Haitta on kuitenkin lähinnä esteettinen. Ajanevat nuo asiansa noinkin.


0 Comments: