Nelijalkaisen pillitukki

Joskus vuosi sitten tein yo. pillitukkia opus ykkösen nelijalkaiselle äänikerralle ja siitä on kerrottu tuolla jossain aikaisemmin. Työ jäi sillä erää kesken, kun tuli muita kiireitä. Liimattu tukki odotteli lopullista hiomista aina näihin päiviin asti.

Olen selvästi riskejä kaihtamatonta yrittäjäainesta, koskapa nyt menneenä kevättalvena hairahduin rakentamaan reunahiomakonetta, jolla saisi hiottua tarkasti suorakulmaisia kappaleita. Esikuva löytyi Youtuben videoista: https://youtu.be/agjBgKB0CaQ. Sitä ajattelin vähän parannella. Arvelin ennakkoon, että noin parinkymmenen tunnin työllä voisi säästää ainakin tuhannen euroa. Nyt kun ollaan siellä jossain kahdeksankymmenen ja sadan tunnin välimaastossa, olisin jo jokseenkin valmis ostamaan moisen hiomakoneen. Mutta heikkoina hetkinä täytyy pitää mielessä, että matka se on vähintään yhtä tärkeä kuin päämäärä. Seuraavan koneen osaisi tehdä jo paljon paremmin... Täytyy vain muistaa tulevaisuudessa kertoa työmääräarvio vähintään neljällä. Tällainen koneesta on nyt tullut ja hiominen onnistuu, joskin vielä pienet lapsentaudit rakennelmaa vaivaavat.

Kun hiomakone alkoi toimia riittävän luotettavasti, oli vuorossa pillitukin hionta. Maalasin tukin omatekoisella kananmuna-pellavaöljyvernissatemperamaalilla, se kun antaa mukavan näköisen ja tuntuisen, vähän läpikuultavan ja vahamaisen pinnan. Joskus haaveissani on siintänyt punaiseksi sisältä maalattu urkukaappi, kuten on vaikkapa Sionin maailman vanhimmissa soittokuntoisissa uruissa. Tässä on nyt ensimmäinen tämän haaveen maalattu osa.

Temperamaali ei ole nopeatempoisten ihmisten maali. Sekin soveltuu eniten matkaa arvostaville ihmisille, joskin sen antamaa lopputulosta kannattaa minusta tässä tapauksessa myös tavoitella. Maalasin pillitukin lauantaina, ja seuraavana keskiviikkona pinta oli riittävän kuiva, jotta tiivisteitä pystyi alkaa liimailla. Alla on kuvasarja tiivistämisestä ja pillitukin sovittamisesta paikoilleen. Lopussa vielä video, jota en malttanut olla kuvaamatta, vaikka soittimen musiikilliset ominaisuudet eivät vielä erityisemmin korvia hivele. Ajatus on tärkein. Seuraavana on kovasti tiedossa pillien äänittämistä ja virittämistä.


0 Comments: