Suomalaisia kotiurkurakentajia

Urkujenrakennusvuosi 2015 on ollut vaihteleva. Paljon enempään sitä vuoden alussa kuvittelee ehtivänsä kuin mitä vuoden lopussa huomaa saavuttaneensa. Siinä se nuoruus hupenee tasapainoillessa mielenkiintoisen elinkeinon, mielenkiintoisten harrastusten ja muun elämän välillä. Tänä vuonna olen oikeastaan saanut kiitettävän paljon aikaa harrastuksille. Ja onpa kuluneena vuonna urkujenrakennuksenkin asia mennyt eteenpäin.

Vuoden lopussa tapahtui sellainen mukava asia, että tämä harrastukseni pääsi esille saksalaisen ja luultavasti maailman ainoan kotiurkujen rakentamiseen erikoistuneen Die Hausorgel-aikakauslehden vuoden 2015 numerossa. Siinä oli emeritusprofessori Pentti Pellon kirjoittama monisivuinen kuvitettu artikkeli suomalaisesta kotiurkujen rakentamisesta. Artikkelissa oli monien muiden mielenkiintoisten projektien ohella pari kuvaa ja lyhyt esittely minun opus ykkösestäni.

Kotiurkujen rakentaminen on artikkelin perusteella marginaalinen, mutta yllättävän vireä harraste Suomessa. Urkujen rakentaminen on aikaavievää, ja monien harrastus kärsii ylimitoitetuista suunnitelmista suhteessa käytettävissä oleviin resursseihin. Monet hyödyntävät kotiurkuihinsa vanhoja kirkkourkujen osia, mutta toiset haluavat rakentaa kaiken itse. Rakentajien toteuttamien urkujen tekninen taso vaihtelee ja se on paljolti riippuvainen oman verstaan, mutta toisaalta myös oman mielikuvituksen kapasiteetista. Yksinkertaisilla perustyökaluillakin on mahdollista rakentaa täysin toimivat pilliurut. Kotiurkurakentajien pääosa lienee kohtuuullisen iäkkäitä miehiä, mutta nuorempiakin joukkoon mahtuu. Jämsän kristillisellä opistolla järjestetyt urkujenrakennuskurssit ovat olleet merkittävä mielenkiinnon ja taidon kasvattaja tällä alalla.

Eikai siinä sitten muuta kuin että "Guten Rutsch ins neue Jahr" eli pitkiä pellavia tulevalle vuodelle!


Ps. Sain vuoden lopulla myös tarkat piirustukset Nauvon positiivista. Mitoiltaan se mahtuisi jokseenkin normaaleihin huonetiloihin. Ruvetkaapa joku mesenaatiksi, niin rakennetaan soiva kopio tästä Suomen vanhimmasta säilyneestä urkusoittimesta!


0 Comments: