Pillinjalkoja

Pienimpien pillien jalat olivat olleet aluksi pahvisen askartelupillin pätkiä, jotta äänikerta saataisiin pian soittokuntoon. Yhtenäisyyden vuoksi halusin tehdä nekin puisina, kuten olin tehnyt isompien pillien jalat. Pienen puuputken sorvaaminen tavallisella sorvilla tuntui aluksi haasteelliselta, mutta oli loppujen lopuksi varsin yksinkertaista.

Kaikki lähtee siitä, että turhan isolta tuntuvaan puulistan pätkään porataan syysuunnassa putken sisäläpimittaa vastaava reikä. Sitten palikka keskitetään reiän avulla sorviin ja sorvaillaan kaikki ylimääräinen aines pois. Mitä ohuemmaksi putken seinämä menee, sitä tarkempi saa olla taltan käytössä. Sorvissa tehdyt putkiaihiot katkaistaan sopivan mittaisiksi ja päät hiotaan. Siinä se. Vaikeinta ja työläintä näin käsivaralta sorvaten on saada aikaan mittatarkkoja jalkoja, mutta ahkeralla mittaamisella ja silmää harjaannuttamalla sekin onnistuu.

Pahviputkissa minulla ei ollut mitään ilmavirran rajoitinta, joten pillit saivat paljon ilmaa. Tämä ei mahdollistanut pillien kunnollista äänittämistä. Uusiin puisiin jalkoihin tein supistajat sovittamalla reikiin pienet puutapin pätkät, joissa oli aluksi vain pienet reiät ja joita laajensin sitten (sointia tarkkaillen) kunkin pillin ilman tarpeen mukaan.


0 Comments: