Kokeilupillejä

Loppukesästä ja alkusyksyllä kokeilin urkupillien rakentamista. Ensimmäiset olivat tukittuja, mutta tein myös puisen prinsipaalipillin. Mitat ovat Raphi Giangiulion kotiurkusivulta http://www.rwgiangiulio.com/index.htm, josta edellisessä päivityksessä jo mainitsin.

Kirjastosta löytyi pari urkurakennuskirjaa, joitten englantia olen tavaillut iltakaudet: W.E. Dicksonin Practical organ Building, joka on luettavissa myös Internetissä: https://archive.org/details/practicalorganb00dickgoog/page/n6 sekä Mark Wicksin Organ Building for Amateurs. Molemmat ovat 1800-luvun lopulta, mutta niistä on viime vuosina otettu näköispainoksia, jotka siis kirjastosta löysin.

Syyskuun lopulla sain myös tiedon, että yksi käytetty kappale saksalaisen ilmanvaihtoinsinööri Karl Bormannin kirjaa Heimorgelbau olisi ostettavissa Suomesta. Hankinkin sen, ja suomentaminen on meneillään. Kirjassa on neuvottu mm. neljä ja puoliäänikertaisen urkupositiivin teko. Olen ajatellut alkaa rakentaa urkujani Bormannin ohjeitten mukaan.


0 Comments: