Kleingedacktia tukille

Kleingedacktin pillit odottivat varastossa yli kaksi vuotta. Tekovaiheessa niiden tulpat ja pakit jäivät aihioiksi. Pillien soivaan kuntoon saattaminen täytyi nyt aloittaa vuolemalla tulppiin kahvat esikuvan mukaan ja varustamalla ne säämiskätiivistein sekä sovittamalla tulpat pilleihin. Sitten talttasin ja viilasin pahimmat rosot keernakammioista, laitoin pakit pahviliuskan kanssa paikalleen maalarinteipillä ja sahasin pillit lopulliseen mittaansa.

Basso-oktaavia ei saada vielä soimaan, koska sen pillien vaatimat kuljetukset puuttuvat tässä vaiheessa pillitukista. Aloitin esiäänityksen tenorioktaavista. Sain sen tukille helmikuussa ja nyt maaliskuussa vuorossa oli yksiviivainen oktaavi. Pääsiäisen lauantaina sain nämä kaksi oktaavia pillejä soittokuntoon.

Ohessa kuvien lisäksi myös video, jossa soi kaksiäänisesti saksalainen pääsiäisen ajan koraali. Kappale piti valita sen mukaan, että se soveltuu rajalliseen äänialaan. Voitaisiin sanoa, että videolla kohtaavat 1500-luvun katolinen etelä ja protestanttinen pohjoinen: pillien malli on 1500-luvun lopun Nürnbergistä ja melodia on 1500-luvun alkupuolen Wittenbergistä. Puhelimen viritys-appsista löytyi Barcelonan esikuvaurkujen mukainen 2/7-komman keskisävelviritys, joka on laitettu Gioseffo Zarlinon nimiin (1558), joten viritin pillit sen mukaan. Ilmansyötöllisistä puutteellisuuksista johtuen vire tosin heittelee aika paljon. En ole siirtänyt urkujani katedraaliin, vaan lisäsin ääniraitaan kevyesti kaikua, koska äänitys kuulosti sen kanssa heti paremmalta.

Soittaminen on vielä melko haastavaa, koska pillitukki on kiinni väliaikaisesti ja urkujen ilmansyöttö on turhankin hengittävä: uruissa on edelleen vain yksi syöttöpalje ja monilaskoksinen makasiinipalje, jonka polkeminen on, sanoisinko, taitolaji. Ilmansyötölle onkin kohta välttämätöntä tehdä jotain.

Pillit soivat lupaavan kuuloisesti, vaikka ne on äänitetty vasta karkeasti vähän sinnepäin. Videolla kuuluu pelkkä nelijalkainen äänikerta, mutta yhdistettynä kahdeksanjalkaisen gedacktin sointiin se tuntuisi ensimmäisten kokeilujen perusteella antavan yllättävän paljon lisää täyteläisyyttä, vaikka soikin itsessään hiljaisesti.


0 Comments: