Bassopillien kanavat

Kolmen ylimmän oktaavin valmistuttua oli jäljellä enää alimmainen oktaavi, jonka pillit eivät mahdu suoraa tukille. Ne on järjestetty 8-jalkaisen gedacktin tavoin niin, että C:stä alkaen joka toinen pilli on soittajasta katsoen vasemmalla ja Cs:stä alkaen joka toinen oikealla. Kanavat diskanttipään Cs-puolelle menevät tukin sisällä, mutta vasemmalla oleville pilleille piti tehdä vielä erillinen tukki, johon on jyrsitty kuljetukset.

Ensin tein pahvimallineen, jolla tutkin pillien sijoitusta ja ilmakanavien järjestystä. Muoto ja kanavajärjestys oli sitten kohtuullisen yksinkertainen asia siirtää puuhun. Kanavat tein edellisten pillitukkien tapaan jyrsimellä, ja uusi tukki on kiinnitetty ruuveilla varsinaiseen pillitukkiin niin, että mahdollisessa vikatapauksessa ei tarvitse rikkoa kaikkea vian selvittämiseksi.

Työasioiden takia oli taas hankalaa löytää aikaa harrastamiseen, joten vaikka tämä sinänsä vain muutaman tunnin kestävä vaihe alkoi jo toukokuussa, valmista oli vasta juhannuksen tietämillä. Seuraavaksi jatketaan bassopillien äänittämisellä ja laatimalla Cs-puolen pilleille telineet ja kanavat.


0 Comments: