Rakennetaan urut

1739 Espanja, León, Leónin tuomiokirkko
'Realejo' -nimitystä käytetään espanjalaisista pikku-uruista, joita kannetaan katolisissa kulkueissa. Realejon soinnin perusta ei ole todellinen 'real', vaan tukittu huilu, joten nimitys on "vähemmän kuin todellinen" - 'realejo'. Näin olen antanut itselleni opettaa.

Dispositio:  

Mano izda  Mano dcha 
Flautado (tapado) (tukittu 4´)
Octava (2´)
Lleno 3 h (1')

Flautado (tapado) (tukittu 4´)
Octava (2´)
Lleno 3 h
Corneta 3h (2 2/3')   


Nämä kannettavat urut on rakentanut mahdollisesti espanjalainen Francisco Santos vuonna 1739. Hänen signeerauksensa löytyy kaapin sisältä. Sormiossa on 45 kosketinta ja siis lyhyt alaoktaavi. 297 pilliä on järjestetty kromaattisesti kaapin sisälle avattavien ovien taakse. Urut on restauroinut urkujenrakentaja Federico Acitores vuonna 1988. Mikäli ymmärsin espanjankielistä selitystekstiä yhtään, restauroinnissa tehtiin uusia pillejä ja urut puhdistettiin ja ilmansyöttöä korjattiin. Sähköpuhallinta ei lisätty, vaan ilmansyöttö on edelleen käsikäyttöinen.  

Paljon en näistä uruista tiedä, mutta yo. videon perusteella ne vaikuttavat aivan uskottavilta pikku-uruilta. Tietysti esitettävän ohjelmiston valinta on tässä myös olennainen seikka. Luterilaisen virsilaulun säestys näillä uruilla voisi olla huomattavan haasteellista puuhaa.

Urkujenrakentaja Federico Acitoresin kotisivulle http://www.orgacitores.com/ficha.php?id=57

http://urut.polso.fi © 2009-2017 Heikki Polso| Viimeisin päivitys: 21.02.2017 16:59:04
Palautelomake on poistettu roskapostin takia. Asialliset yhteydenotot: rakennetaan ät urut piste polso piste fi
html| css| Tulostusnäkymä| Sivukartta| Kirjaudu