Rakennetaan urut

n. 228 jKr Unkari, Aquincum

Vuonna 1931 löydettiin Budapestista vanhan roomalaisen Aquincumin kaupungin raunioista pienen urun jäänteet. Talo, jossa urut olivat sijainneet, oli palanut, mutta urkujen metallinen ilmalaatikko sekä pillistö löydettiin palaneen talon kellarista jokseenkin hyvin säilyneinä. Tämä on ensimmäinen ja merkittävin arkeologisissa kaivauksissa tehty antiikin urkulöydös.

Uruissa olleen omistuskirjoituksen perusteella urut voitiin ajoittaa vuodelle 228 jKr. Tuohon aikaan urut olivat keksintönä jo viitisensataa vuotta vanhat ja levinneet jo Rooman valtakunnan laitamillekin, mikä voidaan päätellä tämän löydön perusteella.

Urut ovat suhteellisen pienet, 60cm korkeat, 35cm leveät ja 20cm syvät. Niissä on vain neljä äänikertaa, jotka on voinut avata ja sulkea erikseen. Pillien sävelkorkeuksia ei ole voitu rekonstruoida tarkasti. Ilmalaatikko on pronssia ja pillit pääosaltaan kuparia. Venttiilit ovat toimineet vetoperiaatteella, ja niistä on ollut mekaaninen nivel L-kirjaimen muotoisiin koskettimiin. Koskettimia on 13. Rekonstruktioissa ilmanpaine saadaan aikaan kahdella pienellä käsikäyttöisellä palkeella ilmalaatikon alapuolella. Alkuperäisestä ilmansyötöstä ei ilmeisesti ole säilynyt varmaa tietoa.

AquincM6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Orgelbau Gerhard Walcker-Mayer on tehnyt uruista rekonstruktion, joka esitellään heidän sivullaan. Siellä on myös instrumentilla soitettua musiikkia: http://www.gewalcker.de/gewalcker.de/aquincum.htm

Walcker-Mayerin tutkimusten pohjalta julkaistu raportti: http://www.ohscatalog.org/roorofaqb228.html

Myös Pécsi Organ-building Manufacture Ltd. on tehnyt rekonstruktion samasta soittimesta: http://www.orgona.hu/orgonaink/tuzolto_orgona_e.html

Musiikkia   Pécsin rekonstruktiolla: http://www.gallica.co.uk/aquincum/index.htm

Saksankielinen artikkeli eräästä toisesta rekonstruktiosta: http://chronico.de/erleben/menschenorte/0000408/

Aquincum-museon sivut: http://www.aquincum.hu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://urut.polso.fi © 2009-2017 Heikki Polso| Viimeisin päivitys: 21.02.2017 16:59:04
Palautelomake on poistettu roskapostin takia. Asialliset yhteydenotot: rakennetaan ät urut piste polso piste fi
html| css| Tulostusnäkymä| Sivukartta| Kirjaudu