Materiaalia

Tänne kokoontuu yleistä urkutietoutta; varmaan ainakin keskipohjalaisista uruista, urkujen rakentajista sekä urkujen rakentamisesta yleensä. Materiaalia kertyy sitä mukaa kuin aihe minulle selviää.

Tässä valtakunnassa on paljon pätevämpiäkin urkuasiantuntijoita kuin minä. Urkuharrastukseni on vielä kovin vähäistä ja lyhytaikaista, ja koulutusta urkujen soittoon saati niiden rakennukseen minulla ei ole. Kunhan nyt jotain kirjoittelen lämpimikseni tänne sivuille. Jos selviä virheitä tai korjattavia asioita löytyy, pyydän ilmoittamaan niistä minulle palautelaatikkoon (pieni kirjekuori sivun alalaidassa). Mieluustihan sitä itse kukin tahtoo edistyä ja myös tarjota muille mahdollisimman pätevää tietoa.

Urkujen yleisen rakenteen ymmärtämiseksi saattaa olla hyväksi tutustua ensin Sibelius-Akatemian urkujen rakenne -sivustoon, jossa tekniikkaa on esitelty kokonaisvaltaisemmin kuin näillä sivuilla. Osoite on: http://www2.siba.fi/cgi-bin/shubin/haku10.cgi Myös Marko Hakanpään sivuilla on opettavainen animaatio: http://hakanpaa.net/urut.htm